שומרי הסף | התכנית לחקר סכסוכים, ניהולם ויישובם

ב', 29/12/2014 עד ג', 30/12/2014
מיקום:
מכון טרומן אולם אבא אבן

הכנס 'שומרי הסף' התקיים בתאריכים 30-29 בדצמבר 2014 באוניברסיטה העברית בירושלים. כנס זה נבנה, אורגן ונערך כפרוייקט משותף של מרכז שוויץ לחקר סכסוכים עם המכון לתקשורת ע"ש משפחת סמארט, המכון למחקר ע"ש הרי ס' טרומן למען קידום השלום והמחלקה לתקשורת ועיתונאות.

יושבי ראש, מנהלי ומארגני הכנס היו: פרופ' רעיה מורגפרופ' יפעת מעוזפרופ' אסתר שלי-ניומןפרופ' מנחם בלונדהיים וד"ר טל שנהב.

כותב לגבי הכנס פרופסור משה מעוז, חוקר בכיר במכון טרומן:

זאת תקופה של תהפוכות ללא תקדים, והתפתחויות קריטיות בארצות ערביות וביחסי ישראל והפלסטינים, עם השלכות פנימיות, אזוריות וגלובליות: מחד, התקוממויות של "האביב הערבי", בחירות חופשיות ודמוקרטיות במדינות ערביות ועליית משטרים אסלאמיים, כאשר בתוניסיה המשטר החדש הוא גם דמוקרטי-ליברלי. מאידך, הופעת ארגונים אסלאמיים קיצוניים, כגון דאע"ש וג'בהת אל-נוסרה, אשר כבשו חלקים ניכרים מסוריה ועיראק, ומאיימים על שלמותן הטריטוריאליות וגם על מדינות שכנות. ובתווך, הדרדרות נוספת ביחסים בין ישראל והפלסטינים, החל ממבצע "צוק איתן" בעזה ועד צמיחת "מלחמת דת", מוסלמית-יהודית, סביב הר הבית בירושלים. בכל ההתפתחויות הללו מעורבות באופן משמעותי מעצמות אזוריות כמו איראן ותורכיה, ובינלאומיות - ארה"ב ורוסיה, המתחרות ביניהן על השפעה אסטרטגית פוליטית וכלכלית באזור. קיימות סכנות לא מעטות בדיווח והערכה של מצב עניינים מורכב זה, באמצעות גישות  חד-צדדיות, מגמתיות, דיסאינפורמציה, העלמת עובדות ונתונים והעדפת משאת הלב.

התקשורת והאקדמיה בישראל צריכות להיות שומרות הסף מול מגמות שליליות כאלה, וייעודן הוא לדווח על ולנתח את ההתפתחויות השונות בצורה פתוחה, מאוזנת וחסרת פניות ככל האפשר. החוקרים והמשתתפים בכנס זה אכן אמונים על גישות חיוביות אלה, וכן בשיתוף פעולה ובדיאלוגים בין ישראלים וערבים. לאוניברסיטה העברית ולמכון טרומן, באופן מיוחד, יש רקורד ארוך ופורה של דיאלוגים כאלה, מכון סמארט והמחלקה לתקשורת מתמחים בנושאים של תקשורת, סכסוכים ושלום, על ההיבטים השונים שלהם, ולמרכז שוויץ מסורת ארוכה ומבוססת של הוראה ומחקר אינטרדיסיפלינרים העוסקים בסכסוכים ויישובם.  הכנס ״שומרי הסף״ וכן הפעילויות הנוספות של גופים אלו בפרט והאוניברסיטה העברית בכלל, בנושאים של שיתוף פעולה, דיאלוג, והצגת פרספקטיבות  שונות ומורכבות, כולל פרספקטיבות ביקורתיות לגבי נושאים הקשורים לסכסוך, שמים לאל את התביעות של ארגונים בינלאומיים כגון BDS, להחרים את האקדמיה הישראלית.

הכנס היה מוצלח מאוד, מעניין ומגוון ומשך אנשים רבים להגיע ולהשתתף בו. בכנס הוקדשו לסרט "שומרי הסף" שני מושבים בהשתתפות הבמאי דרור מורה ובכירים במערכת הביטחון - כרמי גילון (לשעבר ראש השב"כ וסגן נשיא האוניברסיטה העברית), ראובן מרחב (לשעבר בכיר בשב"כ ובמוסד ומנכ"ל משרד החוץ) ודני יתום (לשעבר ראש המוסד, אלוף פיקוד מרכז, מזכיר צבאי של ראש הממשלה רבין וראש המטה של ראש הממשלה ברק). הדיונים עסקו בנושאים העולים מתוך הסרט ובין השאר ביחסים המורכבים עם הפלסטינים לאורך השנים.

ההרצאות היו מעניינות ומעשירות, ועסקו בתהליכים פוליטיים ותרבותיים במזרח התיכון: תקשורת ומדיה בעולם הערבי, פוליטיקה בסכסוך, מגדר וזהות, מבחן היחסים בין יהודים-ישראלים לפלסטינים ועוד.
לתמונות מהכנס לחצו כאן